Conform legii orice Asociatie de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune.

In blocurile vechi din Capitala e simplu. Exista o mana de oameni care, in multe cazuri, gestioneaza eficient situatiile aparute astfel incat locatarii sa aiba parte de conditii decente in blocul in care locuiesc si pentru administrarea caruia platesc lunar.

Aceeasi lege se aplica si in cazul Asociatiei din Militari Residence, care are in administrare, probabil, cel mai mare cartier residential din zona.
Pe raza municipiului Bucuresti si judetului Ilfov mai exista cartiere rezidentiale mari, care sunt administrate de firme specializate si profesioniste cu experienta in domeniu de ani de zile.

In cazul Militari Residence, firma care administreaza cartierul nu este una cu experienta in domeniu, fiind la inceput de drum. Despre profesionalism nu este cazul sa mentionam.

Adevarul este ca intr-un bloc nou sunt putine lucruri ce trebuie reparate. Cel putin in prima perioada. Lucrurile se schimba cand vine vorba de un cartier low-cost si unde lucrurile sunt facute de mantuiala de catre oameni necalificati.

Rezumandu-ne doar la carentele evidente ale Asociatiei Militari Residence, putem constata cu usurinta urmatoarele aspecte:

Atitudine necorespunzatoare fata de locatari. Cand vorbim despre atitudine necorespunzatoare ne referim la: a) modul de comunicare pe alocuri superior b) mai mereu atotstiutor si c) in unele cazuri chiar agresiv. Indiferent de motive, angajatii Asociatiei, respectiv firmei de administrare ar trebui sa inteleaga ca munca lor, in mare parte, face parte din categoria relatiilor cu clientii care le platesc salariile.

O alta problema ar fi flexibilitatea in ceea ce priveste orice sesizare facuta de locatari. Primul raspuns este “nu se poate”, al doilea este justificarea de ce “nu se poate” si doar in cazul insistentelor si “bunavointei” apar sanse ca problema sa fie intr-un final rezolvata.

Promptitudinea este un alt lucru la care Asociatia are lacune serioase. In primul rand sesizarile de pe site-ul oficial al Asociatiei sunt lasate fara raspuns perioade lungi. Rezolvarea problemelor mai “complicate” dureaza si mai mult. Exemple ar fi: 1. Problema jgheaburilor din multe blocuri nu a fost rezolvata nici acum, desi sesizarile sunt de anul trecut. 2. Problema lifturilor (exemplu Rezervelor 89 bloc 7) nu se rezolva nici dupa 6 luni dupa multiple sesizari. 3. Problema cainilor fara stapan, care devine din ce in ce mai acuta, ramane nerezolvata de ani de zile si exemplele pot continua.

Un alt lucru problematic ar fi eficienta muncii si luarea masurilor necesare pentru o viata normala intr-un cartier rezidential cu pretentii europene. Despre raspunsul intarziat la sesizari am mentionat deja, la fel si despre sesizari care nu se rezolva deloc. Raman masurile de prevenire a situatiilor in care Asociatia va intra in incapacitate de plata. Un lucru destul de serios pentru toti locatarii cartierului. Suma restanta a ajuns aproape la patru miliarde de lei vechi si a avut o crestere constanta. Cele doua dosare pe rol, aparute de curand, sunt insuficiente pentru a redresa situatia critica in care se afla cartierul.

Despre investitii pentru imbunatatirea nivelului de trai nici nu se pune problema. Un exemplu simplu si ieftin ar fi marcarea locurilor de parcare acolo unde este cazul. In acest caz ar exista o optimizare a numarului locurilor de parcare, si asa putine.

Si ultima problema ar fi statutul Asociatiei si anume acela de a ne reprezenta oriunde este nevoie, fie la Primarie in ceea ce priveste rezolvarea problemei cainilor fara stapan sau fie in cazul iluminatului public pentru care platim si la Enel si sub forma de taxa la Primarie.

Ne dorim o administrare profesionista si nu trei casieri si zero oameni de teren care sa constate problemele evidente din blocuri si vecinatatile acestora.

MRESIDENCE.ro