Conform legislatiei orice proprietar are dreptul sa ceara informatii despre activitatea Asociatiei de proprietari din care fac parte. In teorie!

In practica insa lucrurile stau cu totul diferit. Activitatile Asociatiilor de proprietari sunt rareori verificate, fie de proprietari fie de organele competente.

In multe cazuri proprietarii sunt indiferenti sau, desi nemultumiti, nu cer clarificari. Pe de alta parte, Asociatiile nu se obosesc prea mult sa informeze proprietarii intr-un mod corect si transparent.

Asociatia cartierului rezidential Militari Residence nu este o exceptie.
La avizier se afiseaza doar listele cu intretinere fara nicio explicatie cum se calculeaza. Fara situatia fondului de reparatii. Nu se afiseaza facturile pentru reparatiile efectuate in bloc. etc

Acum exista probabilitatea ca aceste lucruri sa se schimbe.

Marti, 10 Iunie, Senatul Romaniei a aprobat proiectul de lege care creste numarul de obligatii pentru Asociatiile de proprietari, si anume:

asociatia de proprietari, prin grija presedintelui asociatiei, va afisa lunar, la vedere, langa lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, modalitatea de calcul in urma careia au rezultat sumele lunare de plata a proprietarilor.

Modalitatea de calcul va contine si arata explicit toate costurile si sumele care formeaza totalul de plata al proprietarilor, respectiv modul de calcul si repartizare a acestor cheltuieli catre proprietari.

De asemenea si obligatiile administratorilor vor creste si vor avea obligatia sa:

sa informeze periodic proprietarii in privinta cheltuielilor pe care asociatia le face, precum si a veniturilor pe care le incaseaza si sa isi asume raspunerea pe acest lucru.

sa informeze trimestrial, in scris sau prin posta electronica, proprietarii membri ai asociatiei de poprietari cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de poprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari

Acest proiect de lege se afla momentan in dezbatere in Camera Deputatiilor. Speram ca “alesii nostri” sa aprobe acest proiect si astfel va creste vizibilitatea proprietarilor asupra activitatii Asociatiilor.

MRESIDENCE.ro